ontbijt brunch
Kerstjam met appels, peren en kruiden
Heerlijk bij het kerstontbijt: een jam van appels, peren en winterse kruiden op een lekker stuk brood met boter!
ingrediënten
Voor 3 pots de confiture personen
- 700 g appels en peren (ongeveer 3 stuks van elk)
- 1/2 Vanillepoeder
- 400 g bruine suiker
- 50 g gekonfijte citroenschilletjes
- 3 citroensap
- 1/2 kruiden voor kruidenbkrood
- 1 zak Pectine mix
HOE DOE JE KERSTJAM MET APPELS, PEREN EN KRUIDEN
Materiaal
mes
1 beslagkom
pan
houten pollepel
jampotten
voorbereiding KERSTJAM MET APPELS, PEREN EN KRUIDENStap voor stap
-
Schil het fruit en snij in kleine stukjes.
-
Doe het fruit, de vanille, 350 gram suiker, de stukjes gekonfijte citroen, het citroensap en de kruiden in een beslagkom en meng alles goed door elkaar.
-
Laat minimaal 4 uur intrekken.
-
Doe het mengsel in een pan en breng op een gemiddeld vuur aan de kook. Zodra het begint te borrelen, voeg je de pectine, vermengd met de resterende 50 gram suiker, toe. Roer regelmatig door met een houten pollepel.
-
Maak het fruit steeds fijn, zodat de confituur een goede structuur krijgt.
-
Haal na 15-20 minuten de pan van het vuur. Om te controleren of de jam klaar is, doe je een druppel op een koud bord. Als de druppel stolt, is de confituur klaar. Zo niet, dan verleng je de kooktijd met enkele minuten (met pectine varieert de kooktijd tussen de 15 en 20 minuten voor deze hoeveelheid fruit).
-
Giet de jam in potten. Sluit de potten af en zet ze ondersteboven neer.