kerst
Kerstnummercake
Dit is DE trend van het jaar. Wat is er dan beter dan deze mooie nummercake voor het vieren van Kerst?
ingrediënten
Voor 12 personen
- 255 g poedersuiker
- 75 g de Hazelnootpoeder
- 1 theel. de melange pour pain d epices
- 1 mespuntje zout
- 375 g zachte boter
- 3 eieren
- 600 g bloem
- 50 melk
- 2 Gelatineblaadjes BIO
- 6 eierdooiers
- 100 g fijne kristalsuiker
- 40 g maïzena
- 180 g heel zachte boter
- 4 eetl. hazelnootpasta
- 500 g heel koude kookroom
- 2 Gelatineblaadjes BIO
- merg van 1 Vanillestokje
- 50 g poedersuiker
- 400 g mascarpone
- 6 macarons
- Quelques framboises
- 1 eetl. Praline
- Poudre doree
Voor het koekjesdeeg
Voor de crème
Voor de slagroom
Voor de decoratie
HOE DOE JE KERSTNUMMERCAKE
Materiaal
beslagkom
steelpan
garde
diep bord
vershoudfolie
mes
spuitzak
spatel
voorbereiding KERSTNUMMERCAKEStap voor stap
-
Voor de hazelnotencrème: Laat de gelatine weken in koud water. Warm de melk op.
-
Klop de eierdooiers met de suiker tot een licht mengsel. Voeg de maïzena toe.
-
Schenk de kokende melk over de bereiding en breng opnieuw aan de kook tot het mengsel dikker wordt. Voeg de uitgewrongen gelatine en 40 gram boter toe en meng door elkaar. Giet in een diep bord en pak in met vershoudfolie.
-
Laat afkoelen tot kamertemperatuur (haal de boter uit de koelkast om op kamertemperatuur te brengen en snij in stukjes).
-
Klop de banketbakkersroom met de hazelnotenpuree gedurende enkele seconden, zodat het een soepel mengsel wordt. Voeg dan de boter beetje bij beetje toe, terwijl je voortdurend blijft kloppen.
-
Als alle boter is toegevoegd, blijf je nog 5 minuten doormixen totdat de zijdeachtige crème goed aangedikt is. Schenk de crème in een spuitzak met glad mondje en bewaar deze een nacht in de koelkast.
-
Voor het deeg: zeef de poedersuiker. Voeg het hazelnotenpoeder en het zout toe en meng het met de boter.
-
Voeg de eieren toe en meng goed door elkaar tot een gladde structuur. Zeef de bloem over de bereiding en meng kort. Verdeel het deeg in 2 helften, wikkel in vershoudfolie en bewaar minimaal 1 uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor tot 170°C
-
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Gebruik sjablonen om de cijfers uit het deeg te snijden. Verzamel het overgebleven deeg en rol dit opnieuw uit om de twee resterende cijfers uit te snijden (je hebt tweemaal het cijfer 2 nodig en tweemaal het cijfer 5). Bewaar in de koelkast en laat het deeg wat harder worden. Bak vervolgens 15 à 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.
-
Voor de mascarponeslagroom: Laat de gelatine weken in koud water. Warm 100g room op met de vanille. Voeg de gelatine en de suiker toe. Verwerk de mascarpone, voeg de room met de gelatine toe, vervolgens de rest van de room en bewaar minstens een uur in de koelkast.
-
Als het uur voorbij is, klop de slagroom stevig op en vul een spuitzak met glad mondje met de slagroom.
-
Voor de decoratie: Leg een nummer 2 en een nummer 5 op een serveerbord. Bestrijk de eerste twee taartbodems met de room. Bewaar 15 tot 20 minuten in de koelkast, zodat de room op kan stijven.
-
Leg de resterende cijfers erop en herhaal de handeling.
-
Versier met goudkleurige macarons en verse frambozen bestrooid met goudpoeder. Bestrooi met praliné en serveer direct.
Tips
Gebruik sjablonen van de cijfers 2 en 5 voor het maken van deze nummercake!