kerst
Kerstguirlande van koekjes
Ontdek ons recept voor guirlandes van heerlijke nostalgische koekjes. Een krokante en originele kerstdecoratie!
ingrediënten
Voor 10 personen
- 250 g bloem
- 50 g Amandelpoeder
- 1 Levure Chimique en pot
- 70 g poedersuiker
- 30 g bruine suiker
- 130 g zachte boter (gezouten)
- 1 ei
- 1 Witte fondant
- 1 Eetbare lijm
- 1 Gouden suiker
Stap 1
HOE DOE JE KERSTGUIRLANDE VAN KOEKJES
Materiaal
1 beslagkom
vershoudfolie
bakpapier
deegroller
uitsteekvormpjes voor een ster en/of een sneeuwvlok
1 (saté)prikker
touw
voorbereiding KERSTGUIRLANDE VAN KOEKJESStap voor stap
-
Bereid het koekjesdeeg: doe de bloem, de amandelen, het bakpoeder, de basterdsuiker en poedersuiker in een beslagkom en meng door elkaar.
-
Maak een holletje in het midden van het mengsel en giet daar de boter en het hele ei in. Kneed het deeg met de handen en vorm een bal. Let op dat je het deeg niet te lang kneedt, anders wordt deze te soepel. Rol het deeg in vershoudfolie en bewaar een uur in de koelkast.
-
De koekjes bakken: Verwarm de oven voor tot 160°C (stand 5).
-
Rol het deeg met een deegroller uit tussen twee vellen bakpapier. Rol niet te dun uit, zodat de koekjes tijdens het bakken niet te hard worden (1/2 cm is prima!). Steek sterren uit met uitsteekvormpjes.
-
Maak met een satéprikker een klein gaatje in de bovenste punt van de ster om het draadje doorheen te kunnen halen.
-
Leg de koekjes op een bakplaat die is bedekt met bakpapier. Laat de koekjes ongeveer 20 à 25 minuten bakken in de oven en hou het proces goed in de gaten! Voor de laatste 5 minuten verhoog je de temperatuur tot 180°C (stand 6). Laat de koekjes afkoelen voor je ze gaat versieren om te voorkomen dat de fondant gaat smelten.
-
Versieren van de koekjes en maken van de guirlande: rol de fondant met een deegroller uit en gebruik daarbij een beetje poedersuiker om te zorgen dat de fondant niet plakt.
-
Gebruik een uitsteekvormpje dat kleiner is dan de vorm voor de koekjes en steek sneeuwvlokken of sterren uit de fondant. Plak deze vormpjes met een beetje eetbare lijm op de koekjes.
-
Besprenkel vervolgens de fondant met een beetje Vahiné goudsuiker en bevochtig lichtjes met een kwastje en wat water. Laat drogen en rijg de sterren met een touwtje aan elkaar tot een guirlande. Geef deze smakelijke guirlande tot slot een mooie plek op de eettafel.

Tips
Maak een gaatje in de koekjes met behulp van een luciferstokje.

Product Tips
Vervang de amandelpoeder door Vahinè hazelnootpoeder.








